Vælg en side

3 grunde til at lave styrketræning

Vi giver dig her i artiklen 3 gode grunde for, hvorfor du bør implementere styrketræning, selvom du er udholdenhedsatlet, og gerne vil præstere i sportsgrene som løb, cykling og triatlon. Implementering af styrketræning som udholdenhedsatlet, har længe været et tema, som er blevet diskuteret. Årsagen til usikkerheden har været grundet i om styrketræning har forbedret udholdenhedspræstationen, da styrketræning medfører en øget kropsvægt. Derudover øges den totale træningsmængde, hvilket kan føre til overtræning, hvis ikke træningen tilpasses. Vores klare anbefaling er dog, at du bør implementere styrketræning ved siden af din almindelige udholdenhedstræning. Du får her 3 årsager til hvorfor styrketræning forbedrer dig som udholdenhedsatlet.

1. Bedre bevægelsesøkonomi
Når du styrketræner forbedrer du din bevægelsesøkonomi. Når du løber eller cykler, så sker det ved et samspil mellem mange forskellige muskler, som aktiveres og slapper af. Ved at lave tung styrketræning forbedres koordinationen af muskler, og dermed bliver dine bevægelser mere effektive, og iltforbruget for at løbe ved samme hastighed nedsættes. Det gør, at du kan arbejde ved en højere løbehastighed/watt ved den samme iltoptagelse, og dermed vil du også forbedre din præstation.

2. Mindre risiko for skader
Styrketræning øger styrken i muskler og sener, samt forbedrer fleksibiliteten i led. Det er alt sammen med til at forebygge at en skade opstår. Dermed mindskes risikoen for at du bliver skadet. Hvis du holder dig skadesfri vil du samtidig kunne fortsætte med at træne kontinuerligt, og opretholde eller forbedre din præstation. 

3. Du bliver hurtigere 
Ud over at du præsterer bedre pga. din bevægelsesøkonomi, så vil du også blive hurtigere i en slutspurt, da din styrke i muskulaturen øges. En øget styrke gør at dine muskler hurtigere og mere eksplosivt kan kontraheres (trække sig sammen), og derved forbedres din sprintevne og topfart.

Hvilken type styrketræning bør du lave?
Din styrketræning bør have fokus på benene og coremuskulaturen, da det er de muskelgrupper, som er mest aktive under løb og cykling. Triatleter bør også have lidt fokus på overkroppen, da den er aktiv i svømning. Styrketræningen bør være tung eksplosiv styrketræning svarende til 1-6 gentagelser i 3-5 sæt. Tung styrketræning forbedrer i højere grad koordineringen af aktiveringen af muskler, end øger størrelsen på musklen. Dermed får du præstationsforbedrende effekter med kun en begrænset stigning i muskelmasse. Det er dog vigtigt, at du starter med flere gentagelser og lettere vægt, indtil din teknik er god nok til at øge vægten, så du ikke risikerer at få en skade. 

Reference: Blagrove, RC et al. (2018) Effects of Strength Training on the Physiological Determinants
of Middle- and Long-Distance Running Performance: A Systematic Review

Kategorier

Seneste kommentarer

    Abonner på nyheder, tilbud, begivenheder og gratis ressourcer